mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  Ben ik links of rechts? Of gewoon extreem?

  Ben ik links of rechts? Of gewoon extreem?

  Kom maar hier lekker naast me zitten en luister even naar mijn verhaal. Vertel me dan wat ik ben: links of rechts?

  Nou links is voor mij een vies woord. Ik ben opgegroeid onder communisme en ik haat die jongens. Aan de andere kant is het communisme in praktijk (nou het was socialisme niet communisme) anders geweest dan de bedenkers ervan. Marx en Engels hebben geen dictatuur voorgesteld. De Amerikaanse sociale wetenschappers hebben vastgesteld dat de Sovjetgrondwet het meest democratische in de wereld was. Alleen dat de rechten in de grondwet werden niet in de praktijk gebracht.

  Stalin was een rechtsconservatief. 
  De moderne linksitsige (nieuw Nederlands woord) is een beetje een idioot, met zijn afschuwelijk woord “solidariteit”. Solidariteit is een even misdadig woord als “respect”. Ik hoef mijn geld niet met de armen te delen. Of met ongeschoolde bijstandmoeders, die denken een man aan de haak te slaan en op zijn hardwerken mee te liften, terwijl zij met de tennisinstructeur neukt. Na tien jaar worden ze met drie kinderen achtergelaten, voor een jongere bimbo, en nu willen ze dat ik voor hun ignorantie betaal.

  Concurrentie lijkt me ook een goed idee, om mensen te stimuleren om alert te blijven.

  Aan de andere kant is het kapitalisme moreel en intellectueel bankroet. Sterker nog, kapitalisme verandert langzamerhand in pure verkooptechniek, wat het systeem ook financieel laat verrotten.

  Ten eerste is er geen concurrentie in de wereld.

  Intern is er geen markt. Amerika, het ultieme kapitalistische land, is een “corporate welfare state” een land waarin de staat, als omgekeerde Robin Hood, de armen berooft om uitkeringen aan bedrijven te geven.

  Op internationaal niveau is er ook geen concurrentie.

  Arme landen mogen niet met het Westen concurreren, maar het Westen mag alles overnemen, desnoods met militair geweld, zoals nu in Irak. Een groot deel, als niet het grootste deel, van wat we hebben is niet het resultaat van concurrentie, maar van roof, chantage, machtsmisbruik en moord. (Je zou het inderdaad concurrentie met alle middelen kunnen beschouwen)

  Ten tweede, het blijkt dat kapitalisme iedereen in een verkoper verandert.

  Het idee was dat kapitalisme talent en hard werken zou belonen, wat tot een stijging van ieders welzijn zou leiden. In werkelijkheid is het anders gelopen. Het is niet genoeg om een talent te hebben, of hard te willen werken. Je moet ook een extra eigenschap hebben: je moet jezelf goed kunnen verkopen.

  Het zelfverkopen is zelfs belangrijker dan andere talenten geworden. Dit heeft geleid tot een elite van incapabele mensen, met talent in zelfverkopen, die aan de leiding/macht zijn en ook het meest verdienen. Deze mensen nemen de plaats in van veel getalenteerde mensen die in vergetelheid leven.

  Dat betekent dat het algemene kwaliteit van de maatschappij achteruit gaat.

  De eis voor het ontwikkelen van zelfverkooptechnieken maakt het leven van veel menen onaangenaam. Neem bijvoorbeeld een kunstenaar die misschien zijn leven aan kunst en zijn talent wil toewijden. Misschien heeft hij/zij een hekel aan het ontwikkelen van zelfverkoop technieken. Misschien besteed hij/zij zijn/haar tijd liever aan kunst.

  Denk dat verkooptechnieken niets toevoegen aan de kwaliteit van een product of maatschappij. Hoe meer geld, tijd en andere middelen in verkooptechnieken investeren, hoe minder middelen we hebben voor de echte ontwikkeling van producten.

  Verkooptechnieken maken ook producten die van minder kwaliteit zijn succesvoller dan producten van kwaliteit. Het ultieme toekomstperspectief is dat je een auto koopt, die op de snelweg bij honderd kilometer per uur uit elkaar valt. Jij heb dealer op je beurt een huis hebt verkocht, dat in de winter in elkaar zal storten. Maar jullie hebben allebei de beste verkooptechnieken.

  We zijn op zoek naar dingen en mensen met bepaalde kwaliteiten en de verkooptechniek gaat er niets aan toevoegen. Dat betekent dat het ook overbodig is.

  Bovendien is verkopen een vorm van liegen, dat steeds subtieler wordt en de maatschappij steeds immoreler maakt. We zijn beland in een wapenwedloop van wie de andere beter kan bedriegen.

  Commercialisatie is ook onderdrukkend. Het bevredigt de mensen die talkshows, spelletjes e.d. willen. Maar voor andere mensen, die bijvoorbeeld andere soorten programma’s op tv zouden willen zien, is er geen ruimte, omdat deze programma’s commercieel onaantrekkelijk zijn. Uiteindelijk verandert de maatschappij in een verdoofde brei van kleurloze robots.

  Zoals communisme is niet geworden wat de bedenkers hebben bedacht, is kapitalisme ook geen weerspiegeling van de concurrentietheorie. We kunnen dus kapitalisme in de reeks gefaalde ismen plaatsen, samen met communisme, fascisme en theïsme.

  De drie soorten mensen

  Ik wil iets zeggen over de drie soorten mensen waar ik mee te maken heb: de gewone, de intellectuelen en de machthebbers/politici.

  De linkse man op straat vertrouw ik meer dan een rechtse man op straat. De eerste zou in zijn naïviteit zijn brood met mij delen. De rechtse zou mij echter beroven met als excuus een superioriteitstheorie van zijn ras/cultuur/land.

  Als filosoof ben ik gericht op ware kennis. Daardoor vertrouw ik meer linkse intellectuelen, zoals Noam Chomsky. Zij spelen met de kaarten op de tafel en volgen regels die ik kan controleren. Zij zijn voor openbaarheid van kennis. Zij zijn ook meer bereid om de argumentatieregels in acht te nemen.

  De linkse intellectuelen zijn echter afschuwelijke, verlamde lammetjes. Ze zien de wereld als een grote conspiratie, van oppermachten die hun leven bepalen. De linksen leunen achterover in hun mythische onmacht en wachten totdat hun lot hen overkomt. Daarom worden ze ook door rechtsen geregeerd.

  Linksen zouden meer als de rechtsen moeten denken. De rechtsen zien de wereld als een eiland vol met verborgen schatten, waarin je oneindig veel kansen ontdekt naarmate je je meer je best doet. Zij geloven dat ze de wereld kunnen veranderen en dat doen ze ook.

  Met de rechtse intellectuele heb ik steeds het gevoel dat ik niet met mijn rug moet draaien, tenminste als ik geen mes tussen mijn ribben wil.

  Rechtse intellectuelen hebben veel meer vrede met een staat vol geheimen en denken dat alle middelen toegestaan zijn om je doel te bereiken. Daarom pleiten ze voor een loze omgang met de argumentatieregels. Er zou volgens hun grote leugen meer tussen hemel en aarde bestaan. Zonder deze vrijheid in argumentatie zouden ze de anderen niet kunnen manipuleren.

  De linkse intellectuelen willen dat ik mijn geld met zielige Afrikaanse baby’s deel, die onder hongerige ogen van gieren sterven. Ik geef echter geen reet om stervende kinderen. Ik heb helemaal geen behoefte aan liefdadigheid. Ik haat altruïsme. Ik heb liever dat we hun grondstoffen niet meer beroven. Ik heb liever dat die mensen naar een rechter zouden kunnen stappen en onze misdaden kunnen stoppen. En als ze nog steeds van honger sterven nadat we ons roof hebben gestaakt, that’s life.

  De politici vertrouw ik voor geen meter. Als Marijnissen aan de macht komt, is hij inmiddels net zo corrupt als de kwartet van B’s: Bush, Berlusconi, Blair en Balkenende. Misdadigheid stijgt harder dan de macht, of het om linkse of rechtse politici gaat. Denk bijvoorbeeld dat de Amerikaanse liberale presidenten meer oorlogen zijn begonnen dan de republikeinen.

  Zeg het maar. Ben ik links of rechts? Of ben je er ook achter gekomen dat we iets anders moeten bedenken?
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl