mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  Beschermd tegen jezelf

  Beschermd tegen jezelf

  Dit soort momenten laten zien hoe dom de Nederlanders zijn. Ik kreeg in mijn postvak een urgente mail van de Volkskrant dat de donorshow nep was. En waarom zou dat urgent nieuws zijn?

  Kan iemand mij uitleggen waarom een heel land zich daarover druk moet maken? Kan iemand mij uitleggen waarom het immoreel zou zijn? Waar gaat dit debat over? Waarom moeten ministers over censuur gaan fantaseren en zelfs een premier zijn mening ventileren?
   

  Voor de reactie van de ministers heb ik wel een hypothese. Het gaat niet om moraal, maar om controle, om macht. Nederland leeft namelijk in een grote droomwereld. Het individu hoeft niet geconfronteerd te worden met de gevolgen van zijn daden. En dat is de reden dat het systeem werkt en de machtstructuur onveranderd blijft.

  Als ik mijn auto tank zie ik slechts het glitterglas en neonlicht. En ik voel me goed. Er hangen bij het pompstation geen grote posters van uit elkaar gerukte baby’s, die onderdeel van het productieproces maken. Offers heeft het mensdom van altijd gekend, maar nu vinden ze plaats in de doka’s van de World press foto.

  Als ik mijn biefstukje in mijn uit elkaar spattende boodschappenkar lig, zie ik slechts de gesanitariseerde (nieuw Nederlands woord) cellofanenverpakking. Een roze, onschuldige lap. Ik zie niet hoe elektrische messen door het beest zijn haart uit elkaar rukken.

  En als ik de keuze moet maken of ik mijn orgaan moet doneren, word ik niet geconfronteerd met de gevolgen van mijn daad. Een echte donorshow zou deze confrontatie dwingen. Ons dwingen om ons te realiseren dat onze handtekening, een microgram in rood inkt, als een Zwaard van Democles boven het hoofd van een andere hangt. Het is de dood door afwezigheid.

  We leven dus in een wereld waarin we beschermd zijn van het zien welke gevolgen onze daden hebben. We zijn grote onschuldige vroeggeboren baby’s in een couveuse. De glazen wanden laten het licht naar binnen en houden de beelden erbuiten. Ons lucht smaakt fris want elke rottigheid blijft in de filters, op veilige afstand, hangen.

  We ruilen onze vrijheid, moraal en ratio in, voor deze luie bescherming. We delegeren moraal en ratio aan onze schaapherders. Daarom vinden we het ook goed dat onze regering geheimen voor ons heeft. Het is het excuus dat we hebben om het niet te weten. We leven in de ik-heb-het-niet-geweten-religie.

  En dan komt de donorshow. Op zulke momenten, dat de confrontatie met de gevolgen van onze daden dreigt, worden we gewaarschuwd door de schaapherders: be carefull what you are wishing for. Men zegt dat de show immoreel zou zijn, maar de woorden hebben een heel andere betekenis. Ze zeggen niets anders dan dat de show het tipje van je sluier der onwetendheid zou kunnen oplichten.

  Met grote gevolgen voor onze manier van zijn en voor de macht. Want door het te weten, verliezen we ons onschuld en we worden gedwongen om te handelen. We worden gedwongen om direct in contact met de buitenwereld te treden, zonder de tussenkomst van de kuddehouders. Ze zijn de tussenpersonen, de handelaren in waarheid, de adviseurs in mooi licht en schone lucht. De desinfecteerde schone schijn.

  Onze schaapherders geloven in Plato. We worden gewaarschuwd om in onze grotten te blijven en naar hypnotische schaduwen te kijken. En vooral te blijven zappen. Want de wereld daarbuiten is slechts voor grote jongens.
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl