mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  De meerderheidsregel
  De meerderheidsregel moet aangepast worden.
   

   
  In de Nederlandse democratie wordt de meerderheidsregel toegepast. Bijvoorbeeld in de eerste en tweede kamer stemt men voor een besluit en de meerderheid beslist. Dit zou vervangen moeten worden met een systeem waarin in bepaalde gevallen de minderheid gelijk krijgt, om kartelvorming te voorkomen, of een tirannie van de meerderheid. Bijvoorbeeld een systeem van random keuzes. Stel je bijvoorbeeld voor dat het volgens de volgende regel functioneert:
  • In 99 van de stemmingen beslist de meerderheid
  • In 1 van de stemmingen beslist de minderheid
  Om welke 1 van de stemmingen de minderheid beslist, wordt via een random procedure besloten. Men zou dus niet van tevoren mogen weten in welke van de stemmingen de minderheid beslist. 
  1 en 99 zijn alleen als voorbeeld genomen. Het beste aantal zou onderzocht moeten worden. Het kan één in duizend zijn of zelfs één in tien.
  Interessanter wordt als het toegepast word op de verkiezingen. Want zo krijgen ook de kleine partijen een kans om eens in de regering te komen.
   
  Daarna is de vraag of echt uitzonderlijke, extreme posities een kans moeten krijgen? Stel je bijvoorbeeld voor een wetsvoorstel van een eenmansfractie om de democratie af schaffen en de dictatuur in te voeren. Men zou deze risico’s kunnen willen nemen of een bepaald drempel voor de minderheidsbesluiten. Bijvoorbeeld als de minderheid tenminste 10% van de stemmen is, of iets dergelijks.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl