mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  Kosten oorlog Irak

  In de categorie “Vraag een filosoof” beantwoordt mihai de vragen van de (google)bezoekers. Als je niet bang bent voor het antwoord, stel hier dan je vragen./_files/2012-09-25/philosopher-the-philosopher-150x127.jpg

   

   

  Veel google bezoekere zijn op zoek naar de:

  “kosten oorlog Irak”

   

  Dat wil je helemaal niet weten.

   
  Nobelprijs Winnaar Joseph E. Stiglitz en Linda J. Bilmes, vooraanstaande expert in begroting and public finance, hebben net een boek gepubliceerd “The Three Trillion Dollar War”. In dit boek berekenen zij de totale toekomstige kosten op 3000 miljard dollar. $3.000.000.000.000. Officieel heeft GW slechts 687 miljard uitgegeven, maar Stiglitz en Bilmes berekenen ook andere kosten. Bijvoorbeeld voor uitkeringen van de soldaten zonder benen, vervangen van het legermateriaal en allerlei andere kosten. Donald H. Rumsfeld, minister van defensie, vertelde in 2003 dat de oorlog ongeveer 50 a 60 miljard zal kosten.
   
  Nou denk wat je met drie duizend miljard dollar zou kunnen doen? Ten eerste kan je 4000 Amerikaanse soldaten doden en ongeveer 1.300.000 Irakezen. Mission accomplished. (Oké officieel, volgens Bush zijn er alleen 30.000 Irakezen gestorven.)
   
  Maar wat anders zouden we met dat geld kunnen doen? Bijvoorbeeld zou je 20% van de Irakezen van hun huis kunnen verdrijven. Dus 2,7 miljoen verdreven en 2,4 miljoen vluchtelingen. Je zou 4 miljoen van honger doen lijden en 40% zonder veilig drinkwater laten. Je kan 5000 aan cholera helpen. Je kan 75% van de doctors, apothekers en verpleegkundigen doen stoppen met werken en de helft doen emigreren. Je kan 60-70% van de Irakese kinderen aan psychologische problemen helpen. Je kan het aantal alcoholisten met 34% doen stijgen. Je kan het regelen dat 80% van de kunstenaars het land ontvluchten. Inmiddels zijn er 400 academici uitgeroeid. En als bonus, kan je Tony Blair aan 50 miljoen Euro helpen.
   
  Zie, je kan heleboel bereiken met 3000 miljard dollar, mits je je best doet.
   
  En als je het aan mij vraagt wat ik met dat geld zou doen, in de oorlog tegen terrorisme. Tja, denk logisch na, zoals een filosoof. Er zijn 500 miljoen moslimmannen. Ik zou voor elk van hen één maagd kopen. En één maagd in de hand is altijd zekerder dan twaalf in de hemel.

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl