mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  De waarheid is bijna altijd de waarheid
  De waarheid is bijna altijd de waarheid


  Het “is publiek bekend. Probeer te onkennen-dan ben je idioot. Publieke info hoef je niet te bewijzen”, stort ze haar woede tegen mijn hoofd. Hoe durf ik naar een bewijs te vragen van iets dat iedereen zou weten? Wat stom van me! We leven toch niet meer in de middeleeuwen, toen de openbare info over heksen ging? Hé, hé, de moderne mens is tegen alle dogmatisme met dikke pantsers veiliggesteld.

  Bestaat er dan geen enkele publieke waarheid, die geen echte waarheid is? Obama is een moslim, dat is gewoon publieke kennis, of wist je dat nog niet? Tenminste dat “weet” 13% van de Amerikanen, een stijgend aantal, ondanks alle pogingen om dit te rectificeren. In juni was het nog 12% en in maart 10%.
  Deze cijfers van PEW bewijzen alweer hoe belangrijk de bewijslast is. In een normaal debat, waar de beweerder zijn stellingen moet bewijzen, zou deze stelling veel eerder zijn getackeld, onder de toeziend oog van een arbiter. En iedereen zou weten dat Obama gewoon dubbel zo vaak als McCain in een “good old Christian church”, tussen de anderen relikwieën te bewonderen valt.

  Nou, als we één van die 13% Amerikanen zouden vragen hoe hij daarbij komt, zou hij hetzelfde antwoord geven als mijn verontwaardigde gesprekspartner. Voor hem is het een publieke kennis en iedereen zou dat moeten weten.

  Een ander moraal van het verhaal is dat een leugen de graffiti van het publieke debat is, en zwaar gepoets laat nog jaren daarna zichtbare vlekken. Vooral als het gaat om destructieve nieuwtjes over mensen en zwaar geroddel. Mevrouw Leugen heeft weliswaar kortere benen, maar veel betere EPO en duurdere coaches. Desnoods doet ze mee met de Paralimpics.

  Soortgelijks wist iedereen en misschien zich nog herinnert, hoe Saddam’s soldaten baby’s uit de couveuses in Koeweit rukten en langzaam op een steenkoude vloer lieten sterven. Er was echter een klein probleempje met het getuige: zij was nooit in Koeweit geweest en bleek de dochter van de meneer ambassadeur te zijn, tenminste dat is wat een enquête in het Amerikaanse congres vast heeft gesteld. Desondanks kon je pa Bush zonder te blushen, nog jaren daarna het incident voor de camera’s zien herhalen; want het publiek mist dit soort berichten, die zijn vooroordelen ontkracht.

  En kranten happen ook niet zo snel naar rectificerende info. Als je de echte waarheid zou willen weten, moet je de kranten achterstevoren lezen, vanaf de laatste pagina, met de kleinste letters.

  Het is dus mogelijk dat een ander jouw “publieke info” (nog) niet kent. Hij is ook niet bij voorbaat verplicht om het als waarheid in te slikken. Zodra iemand je vraagt om je beweringen aannemelijk te maken, ben je daardoor verplicht om het te doen. Punt uit.

  Oh ja, de publieke info waarvan ik zo’n dombo was, was dat de moslims hier zijn gekomen om ons te koloniseren, onderwerpen en te vernietigen. Maar nu weet ik het zeker en sorry voor mijn interruptie.
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl