mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  Nausea Marbe en de omgekeerde bewijslast
  Nausea Marbe en de omgekeerde bewijslast

  Iedereen weet dat een columnist een opinie weergeeft, dus dat men niet gebonden is aan een zware wiskundige bewijsmethode. Maar dat betekent niet dat een columnist een regelrechte leugen mag vertellen. Want een evidente drogreden is gelijk aan een regelrechte leugen. Maar laten we de theorie met een voorbeeld illustreren. In haar column “Debatteer eens door met Wilders!” schrijft Nausicaa Marbe het volgende:
   
  “Terwijl Wilders op zijn ik-ben-’t-spuugzat-toon repte van ‘moslimkolonisten die waren gekomen om ons te onderwerpen’
  .... 
  Bij de interruptiemicrofoons bleek niemand een degelijk antwoord voorbereid te hebben. Merkwaardig. Wilders’ boodschap is tenslotte rotsvast en bekend. Je hoeft geen briljant strateeg te zijn om te voorspellen waarmee hij zou komen. Bus, ambulance, leger, denaturalisatie, uitzetting. Wie zijn verhaal onwaar acht, zou met een simpel ‘U verdraait de feiten en ik zal u vertellen waarom’, een waarlijk debat kunnen entameren. Niet gebeurd.”
  Waar we hier te maken hebben is een duidelijke ontwijking van de bewijslast. Stel je voor dat ik zou roepen “Nausicaa Marbe is lid van de Securitate, de Roemeense geheime dienst” en  daarna zou roepen “Wie mijn verhaal onwaar acht, zou met een simpel ‘U verdraait de feiten en ik zal u vertellen waarom’, een waarlijk debat kunnen entameren. Niet gebeurd.” Daarna zou ik zelf kunnen concluderen: “Bij deze heb ik aangetoond dat Nausicaa Marbe lid is van de Securitate, want niemand heeft kunnen aantonen dat ze niet is.”
   
  Ho, ho, wacht even, zo werkt argumentatie niet, want zelfs columnisten zullen Daniel Patrick Moynihan niet kunnen weerleggen: "Everyone is entitled to their own opinion, but not their own facts."

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl