mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  Waarom wil Amerika oorlog met Irak?
  In de categorie “Vraag een filosoof” beantwoordt mihai de vragen van de (google)bezoekers. Als je niet bang bent voor het antwoord, stel hier dan je vragen./_files/2012-09-25/philosopher-the-philosopher-150x127.jpg
   
   
  Deze keer een andere vraag:
   
  "Waarom wil Amerika oorlog met Irak?"
   
   
   
  Omdat ik een luie buitenlander ben, zal ik deze keer een werkstuk van een scholier integraal stelen en hieronder plaatsen:
  Waarom wil Amerika oorlog met Irak?

  Voor de oorlog begon gaf Amerika Irak veel kansen om zijn wapens te vernietigen. Amerika zond toen wapeninspecteurs om Irak veilig te verklaren in het opzicht van wapens. Irak wilde niet helemaal meewerken en daarom begon de oorlog. Maar dat was niet de enige reden om oorlog te gaan voeren met Irak. De redenen voor deze oorlog zijn dat:

  -Irak mogelijk massa vernietigingwapens bezit
  -De heerser van het land, de dictator Saddam Hoessein, mensen vermoord omdat die tegen hem zijn of niet mee willen werken. (Dat zijn oorlogsmisdaden)
  -President Bush van Amerika na 11 september, zijn vaders werk wil afmaken
  -Het Irakese volk al jaren lang onderdrukt word
  -Irak mogelijk chemische en biologische wapens bezit
  -Irak nauwe banden onderhoud met Al-Qaeda

  Irak produceert vermoedelijk massa vernietigingswapens. Er word daarmee bijvoorbeeld beweerd dat Irak mogelijk een atoombom bezit. Hiermee kan hij duizenden of zelfs meer mensen doden. Die atoombom word waarschijnlijk tot ontploffing gebracht worden op teken van Saddam Hoessein. Als hij die atoombom in de oorlog laat ontploffen, is de ellende niet te overzien. Ook heeft de oudste zoon van Saddam Hoessein, Uday, gezegd dat ze de beslissing moeten accepteren dat ze de wapens moeten vernietigen en de massavernietigingswapens moeten vernietigen. Dat wijst erop dat hij vind dat zijn vader verkeerde dingen doet en dat er dus inderdaad massavernietigingswapens in Irak zijn.Saddam Hoessein wil dus heel ver gaan, alleen maar om macht. Zo kan je dus zien dat hij een echte dictator is.

  Al sinds de jaren '70 is Saddam Hoessein aan de macht als dictator in Irak. Onder zijn bewind is Irak in de jaren '80 een oorlog begonnen tegen Iran en in de jaren '90 wilde Saddam Hoessein Koeweit veroveren.Dat is niet gelukt. De Koerden in het noorden en de Sjieten in het zuiden van Irak worden al jaren onderdrukt door Saddam Hoessein. Er zijn al 120.000 Koerden vermoord en duizenden gevangen genomen door 't regime van Saddam Hoessein. In Noord-Irak heeft hij zelfs met een chemische aanval 5.000 Koerden in een keer vermoord, alleen omdat ze Koerdisch zijn. Er zijn al vier miljoen Irakese vluchtelingen verspreid over de hele wereld. Saddam Hoessein heeft bij elkaar al zo'n honderden duizenden mensen van zijn eigen bevolking vermoord & vervolgd. Deze oorlog zou dus de beste kans op bevrijding zijn. De meeste mensen en vluchtelingen uit en in Irak zijn voor een oorlog tegen Irak. Maar waarom is hij dan niet van de troon af ge stoot als hij zijn eigen volk zo onderdrukt. Dat is omdat de verkiezingen die gehouden worden vals zijn. Hij word namelijk als enige als kandidaat aangesteld. Niemand anders zou het namelijk durven om tegen zijn bewind in te gaan.

  Dit is niet de eerste oorlog die er gevoerd word door Amerika tegen Irak. In de jaren '90 heeft de toenmalige president van Amerika (Bush senior) ook al een oorlog gevoerd met Irak. Dat was dus vanwege dat Irak Koeweit wilde innemen, dat was omdat Saddam Hoessein meer macht wilde en vanwge de olie economie. Deze oorlog was vrijwel geslaagd. Toen was ook de bedoeling om Saddam Hoessein van de troon af te stoten. Dit was echter niet gelukt en Saddam Hoessein kreeg dus ook zijn wil niet. Na deze oorlog in Koeweit kwam de Irakese bevolking in opstand. Maar die opstand werd door het Irakese leger neergeslagen. Hierbij vielen meer doden als bij de oorlog om Koeweit zelf, ongeveer 60000. Zo’n dictator kan je toch niet zijn gang laten gaan en daarom wil president Bush van Amerika, onder andere zijn vaders werk afmaken.
  Maar wat een nadeel van deze oorlog is, is het geld. De oorlog gaat naar verluid zo'n 90 miljard euro kosten. Dat is volkomen niet goed voor de Amerikaanse economie. De Amerikanen hebben dit bedrag pas na 10 jaar terugverdiend aan Irakese Olie. In Irak is er namelijk veel olie, het heeft zelfs na Saoedi-Arabië de grootste olievoorraad. Het risico van deze terugwinst is wel dat Saddam Hoessein de olievelden in de brand kan zetten. Dat is niet alleen slecht voor de Amerikanen maar ook voor zijn eigen land. De olie is namelijk de grootste inkomstenbron van Irakezen. Door deze onzekerheid zijn ook veel Amerikanen niet zeker over deze oorlog.

  Je kan dus niet zomaar een oorlog gaan voeren, je moet aan je eigen bevolking denken, een goed leger moet je hebben, het geld en een soort van toestemming van de Verenigde Naties. Dat zijn landen die met elkaar samenwerken. Een soort Europese Unie dus, alleen veel groter.

  Waarom wil president Bush nu juist de oorlog verder zetten, dat is de datum 11 september. Daarbij vlogen 2 vliegtuigen in het World Trade Center, 1 vliegtuig in het Pentagon en 1 vliegtuig miste zijn doel. Amerika was daar zo woest om, en ook angst ontstond, dat Amerika het terrorisme wel moest bestrijden. President Bush wil een internationale strijd voeren tegen het terrorisme. President Bush deelt de landen in, in de categorie 'as van het kwaad'. Daarbij behoort ook Irak. 'As van het kwaad' betekent dat deze landen gevaarlijk zijn voor de mensheid en aan terrorisme meedoen, volgens Bush. Niet alleen Irak behoort tot die categorie, ook andere landen. Dat zijn bijvoorbeeld: Iran, Noord-Korea en Syrië. Na deze oorlog, gaat president Bush dus verder met oorlog voeren.

  Volgens president Bush onderhoud Irak ook nauwe banden met Al-Qaeda. President Bush is daar tegen omdat deze organisatie voor de vliegtuigrampen verantwoordelijk is. De directeur van deze organisatie is Osama Bin Laden. Hij is een gezochte misdadiger die heel rijk is. Daardoor heeft hij ook veel macht en kan hij mensen laten doen wat hij wil. Osama Bin Laden is alleen nog niet gepakt en moet dus snel gepakt worden.

  Saddam Hoessein is een echte oorlogsmisdadiger gebleken. Hij dood mensen als ze niet willen doen wat hij wil of tegen hem zijn. Hij schend rechten en is dus een echte dictator. Er is zelfs gebleken dat tijdens de oorlog minder mensen sterven dan voor de oorlog, dus onder Saddam Hoessein's bewind.
  Saddam Hoessein misleid niet alleen zijn eigen bevolking maar ook wereld leiders en westerse journalisten. Dat deed hij om alleen maar om rijker te worden, meer massavernietigingswapens te maken en zijn volk te onderdrukken. Dat stond in een rapport dat op 21 Januari 2003 werd vrijgegeven. Ook heeft hij gezegd op 6 januari 2003 dat als er een oorlog zou komen, hij er klaar voor is en dat Irak zou winnen. Saddam Hoessein deinst dus niet terug voor een eventuele oorlog toen en gaat niet zoeken naar een vreedzame oplossing. Hij rekt alleen maar tijd.

  Ook bezit Irak, behalve massavernietigingswapens ook chemische en biologische wapens. Hiermee kan je met een bepaalde stof mensen dood laten gaan. Deze chemische en biologische wapens zijn dus erg gevaarlijk. Dat vermoeden werd onder andere bevestigd op 16 januari 2003. Toen zijn er ongeregistreerde lege chemische raketkoppen gevonden waarvan de VN zegt dat ze in uitstekende conditie zijn. Dat wijst er weer op dat Irak niet van plan is om zichzelf te ontwapenen. Ook werd er in in december 2002 een rapport van de CIA uit 1992 vrijgegeven. Daarin stond dat Saddam Hoessein geheime plannen had om biologische wapens gebruiken. De aanval zou waarschijnlijk tegen Israël gericht zijn. Dit is later toch niet gebeurd, maar dat wil dus wil zeggen dat als je Irak met rust laat, ze toch wel massavernietigingswapens zullen gebruiken. Ook werd er een keer een wapendeclaratie ( een rapport over wapens) gemaakt. In deze wapendeclaratie stond niks over de 6000 chemische bommen die ze nog hadden en de 2000 kilo biologische groeimiddelen. (daarmee zou 26000 liter antrax kunnen worden gemaakt, een chemisch goedje) Deze waren in 1998 gevonden maar er is niks van in de wapendeclaratie opgenomen. En Irak zou volgens een rapport van de Britse regering chemische en biologische wapens binnen 45 minuten kunnen inzetten. Ook zou Irak binnen 1 a 2 jaar kernwapens maken. Irak zit dus vol van wapens die verboden zijn.
   
  (De oorspronkelijke schrijver van dit stuk is voor mij onbekend. Het stuk komt van de site Scholieren.com
   
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl