mihai.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  test
   
  De Wereld barst van pro's en contra's
  De Wereld barst van pro's en contra's

  Soms doe je je uiterste best om je argument te onderbouwen. Je spit je privé-archief helemaal uit, je googlet je suf, je doorzoekt de elektronische krantenbak, de speciale zoekmachines voor wetenschappelijke artikelen en je boekencollectie ligt over de vloer, verspreid door het hele huis. In extreme gevallen mail je zelfs een deskundige. Triomfantelijk spreid je je kennis ten toon en je denkt de tegenstander in het debat te hebben gevloerd, maar nee, hij maait je voeten vandaan vanaf de knieën af, met een dergelijke reactie: "Het is geen kunst om allerlei citaten en aanwijzingen te vinden om een standpunt te onderbouwen. De wereld is nu eenmaal vol van pro's en contra's."
  Tja, vol is nu eenmaal vol. Als de wereld maar niet ontploft onder de druk van het grote aantal pro's en contra's. Of zou er toch iets aan een dergelijke reactie kunnen mankeren?

  Elke reactie in een argument dient één of beide van de volgende doelen:
   
  (1) het maakt je eigen argument aannemelijker of
  (2) het maakt het argument van je tegenstander minder aannemelijk.
   
  Anders is de reactie slechts een voodoopop voor de geest, bedoeld om de ander op afstand te vermoorden. Kan de bovenste reactie de doelen (1) of (2) of allebei bereiken? Laten we eerst naar (1) kijken en daarna naar (2).

  Aannemelijker maken van een standpunt
  Stel je voor dat we het volgende fictieve argument hebben: "De Aarde is vlak. De wereld is nu eenmaal vol van pro's en contra's. Dus ik heb gelijk." Als het feit dat de wereld vol pro's en contra's is, een bewijs zou zijn voor een argument, zouden alle wetenschappelijk boeken slechts twee zinnen bevatten: "Feit X is waar. De wereld is nu eenmaal vol van pro's en contra's." Zodanig zouden we slechts miniboeken hebben, van twee zinnen. Je zou een hele universitaire bibliotheek in de tas mee kunnen nemen, en bedenk eens hoeveel bomen we daarmee kunnen redden.

  Is dit alleen waar voor een geval met een valse bewering? Stel je voor dat je "de Aarde is vlak" vervangt met "de Aarde is rond". We hebben nu de stelling "De Aarde is rond. De wereld is nu eenmaal vol van pro's en contra's. Dus ik heb gelijk." De stelling ("de Aarde is rond") is inderdaad waar, maar wordt deze stelling onderbouwd door te zeggen dat er pro's en contra's bestaan? Nee. Het zeggen dat er pro's en contra's voor een stelling bestaat, voegt niets toe aan de aannemelijkheid van de stelling. Het is een tandwiel draaiend in de lucht, zonder enige werking op het argument. Het is irrelevante informatie.

  Het weerleggen van een ander standpunt
  Zou dan (2) het geval zijn, zou je met deze stelling enig argument van de tegenstander kunnen verzwakken? Als dat waar zou zijn zouden we de ultieme overtuigingstoverstok hebben gevonden, een weerlegging bruikbaar voor alle argumenten. Het is bijvoorbeeld tegenwoordig in de mode om een reactie achter te laten bij columnisten en, omdat columns argumenten zijn, kan je altijd je magisch antwoord gebruiken: "De wereld is nu eenmaal vol van pro's en contra's. Dus deze columnist vergist zich schromelijk. Knock-out!" Nou stel je voor hoeveel tijd dit ons, de reageerjunkies, zou kunnen besparen? Pleur het antwoord maar direct in de reactieruimte en klaar is kees. Je hoeft de column van je favoriete vijand niet eens meer te lezen, wat ook beter is voor je bloeddruk.

  Nou laten we hopen dat de heer Moszkowicz dit stukje niet leest, want dit zou hem ontzettend veel geld opleveren. Hij hoeft voortaan helemaal niks meer voor te bereiden ter verdediging van al die mafiossi. Hij hoeft slechts te slapen totdat het OM haar argument tentoon heeft gespreid en daarna te roepen: "Het is geen kunst om allerlei citaten en aanwijzingen te vinden om een standpunt te onderbouwen. De wereld is nu eenmaal vol van pro's en contra's. Meneertje de rechter, wilt u mijn cliënt met onmiddellijke ingang niet meer lastig vallen? Zijn vrouw wacht op hem, het eten staat klaar."

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl